Yrkesutbildningar

För de elever som är praktiskt lagda, av någon anledning inte klarar av eller vill gå en flerårig teoretisk utbildning, inte vill läsa 3 år utan satsa på något kortare är yrkesutbildningar ett bra alternativ. Ibland kanske det är enda alternativet för just denna kategori.

För att söka till en yrkesutbildning krävs det inte lika många kursbehörigheter och dessa utbildningar är oftast något som även vuxna kan söka till om de exempelvis vill skola om sig. Även för nysvenskar som inte har tid eller råd att ta igen hela gymnasiet finner möjlighet till en utbildning och yrkestitel via yrkesutbildningarna som ger en bra ny chans.

Utbildningarna tar oftast två år och den som söker kan välja bland en hel del yrken såsom undersköterska, receptionist, HR-assistent, fritidspedagog och administratör. Att gå en yrkesutbildning är många gången räddningen för elever som är skoltrötta. Det är också en bra investering, dels behövs det färre veckor med eventuell studielån och dels kommer människor snabbare och effektivare in i arbetsmarknaden. Det är idag en politisk fråga att satsa på fler yrkesbehörigheter för att få fler ut i välfärdsarbeten inte minst inom vården som är hårt belastad på grund av brist på personal och annan kompetens som snabbt behöver börja arbeta.

Leave a Reply

vogue