Samla in pengar till klassen

Oavsett vilken årskurs en klass befinner sig i finns det alltid roliga, intressanta och utvecklande saker som eleverna kan göra utöver skolplanen. Resor, konserter, sportevenemang, välgörenhet och fester är bara några aktiviteter som klassen kan få uppleva. Idéerna och önskemålen är många men för att de ska kunna förverkligas krävs klirr i kassan!

Ett smart sätt att få in pengar på är att starta en klassförsäljning där alla elever får bidra till klasskassan genom att sälja olika produkter. Det kan antingen vara en pågående företeelse där eleverna konstant kan skjuta till kassan allteftersom eller en tidsbestämd insamling för ett specifikt syfte. Genom en enkel beräkning kan klassen räkna ut hur mycket som behöver säljas för att en viss summa ska uppnås och sedan är det bara att sätta igång.

Teamwork och sammanhållning

Det är viktigt att en skolklass hittar på olika projekt och aktiviteter då det ökar sammanhållningen, vilket i sin tur främjar studieron och ger en känsla av trygghet. Senare i livet kommer det här kallas teamwork, vilket är lika viktigt för företags framgång som för skolklassen. Att vara bra på att samarbeta är en högt värderad egenskap i livets alla skeden och när PISA mäter skolors nivåer är just samarbete en av de granskade aspekterna vid sidan av kunskap och lärarkompetens.

Nytta och nöje

Det finns oerhört många saker som en klassförsäljning kan möjliggöra. Resor, både inom och utanför landets gränser, ger nya kunskaper och är väldigt roliga. Även enklare saker som ett biobesök eller en konsert kan vara utvecklande då klassen får lön för mödan och roliga minnen och upplevelser. Kanske tonåringarna vill organisera en bal eller gå på operan, eller rentav göra en egen teateruppsättning med bra rekvisita och riktiga kostymer?

En annan viktig anledning att samla in pengar är välgörenhet och det finns många lysande exempel på unga människor som gjort stor skillnad. Genom att göra egna kampanjer mot mobbning eller för att hjälpa djur eller människor i nöd gör eleverna inte enbart något positivt för omvärlden utan också sig själva. Värdet i att känna att var och en kan göra skillnad är enormt, och främjar känslor och egenskaper som empati, osjälviskhet och meningsfullhet.

En klassinsamling kan leda till lektioner och erfarenheter för livet och är något som alla skolelever borde få vara med om. Att få bidra och göra skillnad är en belöning i sig och att få göra en resa eller vara med om ett kul evenemang är ovärderligt för alla.

Leave a Reply

vogue