När skolan kostar pengar

I Sverige har Skolverket beslutat att skolan inte ska kosta pengar. Det ska helt enkelt inte finnas några skillnader i möjligheten att gå i skola vare sig om man har mycket pengar eller inte. Alla ska ha möjlighet att delta på lika villkor, men ibland kan det faktiskt finnas en del saker som kostar pengar. Det är inga större summor för den familj som har en normal ekonomi och som inte har så många barn. För en familj med flera barn, där föräldern är ensamstående eller liknande är det dock inte lika enkelt.

När pengarna inte finns

Ibland kan en friluftsdag kosta ett par kronor. Inte alla aktiviteter kostar, men ibland kan saker som ridning till exempel ligga på någon hundralapp i kostnad. Vad gör man som förälder om den här friluftsdagen kommer rejält olämpligt? Den kanske sammanfaller med en månad när många räkningar är höga eller så dyker den upp i samband med andra utgifter. Ett alternativ kan helt enkelt vara så att barnet får välja en aktivitet som inte kostar något. Om barnet har flera fritidsaktiviteter som kostar en del pengar behöver inte dyrare alternativ väljas under friluftsdagar. Är det till exempel så att barnet rider på fritiden kanske det inte behöver rida även när det är skolutflykt om det finns gratis alternativ att delta i.

Alla ska kunna göra läxan

När det gäller skolarbete kan också de vanliga läxorna ställa till det. Många väljer att anlita läxhjälp till sina barn men det är inte alla som har den möjligheten. Vissa barn får alltså ett litet försprång när det gäller att lära sig saker. Då måste skolan gå in och kunna erbjuda läxhjälp till dem som inte kan eller vill betala för det. Man kan inte ta förgivet att föräldrar har möjlighet eller kan hjälpa barnen med läxor. Alla är till exempel inte bra på matematik, och det är inte säkert att barnets föräldrar kan engelska. Det här med högläsning kan också vara svårt hemma. Många gånger finns det kanske inte tid eller möjlighet för en vuxen att lyssna på barnet.

Friluftsdagar, idrott och kostnader

Just när det gäller friluftsdagar kan det förekomma en del kostnader. För de familjer som har flera barn kanske det helt enkelt inte finns någon möjlighet för att alla ska kunna delta på de aktiviteter som kostar pengar. Det kan alltså bli så att barnen får delta i de saker som är gratis, till exempel promenader. Det kan snabbt bli lite tråkigt för barnen.

Även när det gäller skolidrotten kan det bli en fråga om pengar. Gymnastikskor och idrottskläder kostar pengar och alla kan inte ha märkeskläder till idrotten. Om det ska vara idrott flera gånger i veckan kan det också vara svårt att få kläderna rena och torra till nästa idrottslektion. Det här kan bli ett gissel för många familjer.

Leave a Reply

vogue