Dags att välja skola – Här kommer tipsen!

Att välja förskola kändes som en riktigt svår uppgift, men att välja skola kan vara betydligt svårare. Under förskoletiden är det mestadels lek och skoj, men nu ska man göra ett val som kommer vara avgörande för hur bra utbildning ens barn kommer att få. Det är ett stort ansvar och ett val som måste kännas rätt.

Det är inte enbart utbildningsmässigt som en skola måste vara bra. Många föräldrar vill även att det ska finnas någon specifik inriktning tillgänglig, t.ex. en religiös inriktning, en språklig eller kanske en viss typ av pedagogik. Ett bra sätt att komma igång är genom att använda sig av Skolverkets hemsida. På Skolverket har man möjlighet att se alla slutbetyg från elever på skolan, hur det har gått på de nationella proven och även vilken lärartäthet som en skola har. Du har också möjlighet att titta på hur många lärare som har en högskoleexamen och mycket annat som kan vara avgörande när du ska göra ditt val.

Gör ett tryggt val

När ditt barn är så pass stort att hon eller han går i skolan kanske barnet även har fått en egen mobiltelefon. Mobiltelefonen skänker trygghet till både barnet och till dig och det finns mängder med tillbehör och fodral hos billigamobilskydd.se som kan säkerställa att telefonen inte går sönder under en skoldag. Även om mobilen inte får användas under lektionstid så kan ni enkelt höra av er till varandra om det skulle behövas, men visst vill man känna sig så trygg med valet av skola att detta inte ska behövas. Här nedan har vi därför samlat bra tips på hur du kan välja skola mer medvetet.

  • Med hjälp av inspektionsrapporter kan du bilda dig en mycket bättre uppfattning om skolan. Försök att läsa så färska rapporter som möjligt, för att på så sätt kunna se hur Skolinspektionen uppfattar skolan. Vad är den extra bra på och vad har den svårare att klara av?
  • Besök alltid skolan som du är intresserad av och försök att även göra detta när det inte är “öppet hus”. På så sätt får du en mer korrekt bild av skolan, personal och elever.
  • Försök att få kontakt med andra föräldrar och elever som går på skolan. Om du inte har någon i din närhet som du kan fråga kan man i många fall hitta föräldrar på forum. Du kan även se till att försöka fånga upp en förälder på eftermiddagen när det är dags för hämtning. Fråga hur de uppfattar skolan och hur bra barnet verkar trivas.
  • Be om att få tala med personal på skolan för att höra hur de arbetar för att motverka trakasserier och mobbning. Det ska finnas en tydlig plan för detta.

Leave a Reply

vogue