Högskoleprovet

För de elever som i övrigt har goda betyg men misslyckats med ämnen som inte går att läsa upp, eller har relativt dåliga betyg finns det en annan väg att gå. Om nya försök till studier skulle innebära att det skulle ta tre år att läsa på komvux eller folkhögskola är högskoleprovet värt att kika lite extra på.

Ibland blir det ont om tid och det kanske behövs en snabb väg in till en drömutbildning för att påbörja den så snabbt som möjligt. Eleven kan också vara så skoltrött att känslan av allt eller inget kan vara avgörande för hur det blir. För den som varken har ork eller tid att läsa upp misslyckade gymnasiekurser kommer det räcka med att göra högskoleprovet för att lyckas. Detta prov kan göras 2 gånger per år, en gång på vårterminen och en gång på höstterminen. Det kostar 450 kronor att genomföra det eftersom det helt hålls tack vare avgifterna och kräver också en anmälan för att delta.

För att förbereda sig och kunna genomföra detta prov behöver eleven endast fokusera sig på att plugga in svenska, engelska och matte. Det finns gott om studiegrupper som tillsammans förbereder sig inför provet. Det rekommenderas att öva på gamla högskoleprov eller göra provet minst två gånger vid två olika tillfällen för att kunna nå bästa möjliga resultat.

En gräns på 0,5 är minimum för att det ska räknas som godkänt och ha någon motsvarighet till gymnasiet för att kunna söka en utbildning via detta resultat. Det högsta som går att få är 2,0, det innebär att hela provet innehåller alla rätt. Detta resultat är inte omöjligt att få men kräver disciplin och hårda studier. Många hamnar i mitten när de genomför provet första gången och allt över 1,0 ses som bra resultat då 1,0 i princip skulle innebära att eleven har karat hela gymnasiet med godkänt nivå-E.

Högskoleprovet rekommenderas särskilt för dem som drömmer om att bli läkare eftersom de oftast har något estetiskt ämne som spökar och drar ner deras snitt och inte går att läsa upp på komvux. Den som har relativt goda betyg är heller inte antagningsbar på folkhögskolor eftersom dessa skolor i första hand vänder sig till de deltagare som behöver den miljön och rådande studieron mest.

Leave a Reply

vogue